Att skriva dagbok

Ja, jag sa ju att jag skulle skriva ett inlägg om det här med att skriva dagbok, så nu sitter jag här och skriver det.
 
Vi kan ju börja med varför jag skriver dagbok: kort och gott är det för att jag tycker om att dokumentera vad som händer i mitt liv, en funktion som även denna blogg uppfyller. Grejen med en dagbok är dock att den är mycket mer personlig (om en nu inte är en sådan person som berättar om varenda liten detalj ur sitt liv på sin blogg - något jag personligen tar avstånd från), ett sätt att bearbeta känslor och händelser. Dessutom är det ett stort utlopp för min kreativitet!
 
Bild från True Detective, säsong 1 (min favoritserie/säsong) på framsidan, tejpad och limmad.
 
Just nu skriver jag i en liten moleskine bok (A5 ungefär) med blanka sidor och mjuk pärm. Föredrar blanka sidor då kan jag rita och hålla på i boken utan att irritera mig på diverse ränder eller prickar. Dessutom skriver jag så pass litet att det bara hade blivit jobbigt med ränder, det hjälper ju att jag skriver ganska rakt också.
 
Tidigare har jag bara skrivit i böcker med hård pärm (förutom en annan moleskine jag hade) vilket jag inser att jag nog föredrar över mjuk pärm. Det blir oerhört frustrerande att skriva eller rita med mjuk pärm om en inte har något hårt underlag.
 
Fotot på höger sida är taget från tumblr, teckningarna är självklart mina.
 
Vad skriver jag om då? En skulle ju vilja säga "allt mellan himmel och jord" men ärligt talat går det mest mellan film/skådisar/osv och jag vet inte, vardagsångest kanske? Oerhörda mängder film dock, en kan undra varför... Men jag gör olika listor också, till exempel för jag en lista med alla filmer jag sett på bio under året, en annan är för filmer jag vill/borde se. Tidigare har jag haft en lista med böcker jag läst under året. Ibland när jag hittat en låt jag tycker mycket om gillar jag att skriva in låttexten tillsammans med något klistermärke eller så.
 
Jag skriver ut mycket bilder också! Ibland för att göra moodboards, ibland bara för att "förfina" en sida eller uppslag, och eftersom det bara är för personligt bruk (dvs jag tjänar inga pengar på den) så behöver en inte oroa sig över copyright eller så. Att föredra är väl dock att klistra in sina egna foton (gör det med i princip alla mina polaroidbilder) eller att klistra in från olika tidningar en har hemma. Ett tips är att använda mycket washi-tejp, som hjälper till att ge färg och textur till uppslagen :)
 
Teckningar från olika lektioner under en skoldag.
 
Det finns inga krav på att det ska se snyggt ut eller vara bra skrivet heller, det viktiga är bara att en får ett utlopp på något sätt. Det är heller inget som stoppar en från att riva ut eller förstöra sidor en inte tycker om, även om jag personligen är lite emot det. Jag vill liksom ha med alla delar ur min egen historia, oavsett hur "pinsamt" eller mycket jag hatar en viss period av mitt liv som finns nerskriven i någon av mina många dagböcker.
 
Innan jag avslutar vill jag också nämna att även om det kallas "dagbok" så måste en inte skriva varenda dag utan det räcker lite då och då, när en har lust helt enkelt. Personligen brukar jag skriva ett par gånger i veckan, när jag känner att jag har tid och lust för det, jag tror nämligen det är många som slutar skriva dagbok då de känner att de måste skriva varje dag och om de inte gör det så är hela projektet ett misslyckande - vilket det verkligen inte är! Det är bara att börja skriva igen, så fort du känner för det.

KOMMENTARER

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?Trackback

Josefin │ 17 │ Göteborg

Jag är en konst- och fotointresserad människa med en kärlek till film. Går just nu andra året på gymnasiet.

Mer om mig?